Procedura bezpiecznego realizowania zajęć dydaktycznych i praktyki zawodowej w Centrum Kształcenia Zawodowego w Nowym Sączu.

Nadrzędnie należy przestrzegać wytycznych MEiN, MZ i GIS dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych – tryb pełny stacjonarny, które stanowią zał. 1.

Organizacja zajęć w Centrum Kształcenia Zawodowego w Nowym Sączu (dalej: Centrum):

  • Wszystkie osoby przebywające na terenie Centrum zobowiązane są do bezwzględnego przestrzegania podstawowych zasad higieny: częste mycie rąk, ochrona podczas kichania i kaszlu, unikanie dotykania oczu, nosa i ust, obowiązkowe zakrywanie ust i nosa przez osoby trzecie przychodzące do Centrum, regularne czyszczenie pomieszczeń.
  • Osoby trzecie mogą wchodzić do przestrzeni wspólnej Centrum po uprzednim umówieniu się telefonicznym (18 4437419) lub mailowym (biuro@ckz-ns.edu.pl) zachowując zasady:
    • zachowanie dystansu od pracowników szkoły i uczniów min. 1,5 m
    • stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk
  • Uczniowie przebywający na kwarantannie lub izolacji domowej mogą uczestniczyć w zajęciach w formie zdalnej. W tym celu nauczyciel opiekun nawiązuje kontakt z uczniem i instruuje go o formie realizacji zajęć. Nauczyciel prowadzący zajęcia przekazuje uczniom treści za pośrednictwem komunikatora MsTeams oraz wspomagająco za pośrednictwem platformy moodle. 
  • Podczas przerw nauczyciele pełnią dyżury w wyznaczonych miejscach. Każde miejsce dyżuru musi być obsadzone przez nauczyciela.
  • Należy zwrócić szczególna uwagę uczniom na absolutny zakaz opuszczania terenu Centrum.
  • Po zakończonych zajęciach dydaktycznych uczeń ma obowiązek niezwłocznie opuścić teren Centrum. 
  • Poruszanie się po ciągach komunikacyjnych, również podczas przerw jest dozwolone tylko z zasłoniętymi ustami i nosem.
  • Osłona ust i nosa obowiązuje na wszystkich zajęciach dydaktycznych w przypadku niemożności zachowania dystansu 1,5 m. O tym decyduje nauczyciel prowadzący zajęcia. Zaleca się jednak stosowania osłony ust i nosa przez cały okres przebywania w Centrum. W przypadku niemożności zachowania dystansu 1,5 m osłona ust i nosa obowiązuje również nauczycieli.
  • Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia lub w tornistrze. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.  Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do Centrum niepotrzebnych przedmiotów.
  • Nauczyciel prowadzący zajęcia przeprowadza wietrzenie sal dydaktycznych w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć, nie rzadziej niż co godzinę.
  • Pracownicy obsługi przeprowadzają wietrzenie części wspólnych (korytarze) co najmniej raz na godzinę.
  • W przypadku odbywania zajęć w ramach praktycznej nauki zawodu uczniów u pracodawców podmiot przyjmujący uczniów zapewnia prowadzenie tych zajęć z uwzględnieniem przepisów odrębnych dotyczących ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, właściwych dla zakładów pracy oraz wytycznych ministrów właściwych dla zawodów szkolnictwa branżowego, dotyczących poszczególnych branż.
  • W Centrum obowiązuje zakaz organizowania wyjść grupowych i wycieczek szkolnych.
  • Nauczyciele na bieżąco uzupełniają wpisy w dzienniku elektronicznym, ze szczególnym uwzględnieniem wpisów związanych z obecnością uczniów.
  • W pokoju nauczycielskim nie powinno przebywać jednocześnie więcej niż 5 osób, aby ograniczyć do minimum krąg osób mających ze sobą istotny kontakt.
  • Nauczycielom powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka na ich pisemny wniosek nie przydziela się dyżurów podczas przerw międzylekcyjnych.

Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń i powierzchni

  • Przy wejściu głównym znajdują się numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.
  • Przy wejściach do budynku Centrum, w toaletach oraz w każdej sali dydaktycznej znajduje się płyn do dezynfekcji rąk wraz z informacją o obowiązku dezynfekowania rąk oraz instrukcją użycia środka dezynfekującego.
  • Nauczyciel – opiekun grupy prowadzi kampanię informacyjną dla uczniów związaną z koniecznością regularnego mycia rąk wodą z mydłem i zaleca uczniom, aby robili to szczególnie po przyjściu do Centrum, przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety.
  • Pomoce dydaktyczne znajdujące się w sali dydaktycznej należy czyście i/lub dezynfekować. Czyszczenie i/lub dezynfekcję przeprowadza nauczyciel prowadzący zajęcia każdorazowo po zakończeniu zajęć z daną grupą.
  • Powierzchnie płaskie (stoły, krzesła) oraz klamki należy dezynfekować każdorazowo po zakończeniu zajęć z daną grupą. Dezynfekcję przeprowadzają pracownicy gospodarczy i/lub obsługi, każdorazowo wyznaczeni przez Specjalistę ds. administracyjno – gospodarczych. Nauczyciel prowadzący zajęcia podaje Specjaliście ds. administracyjno – gospodarczych termin, w którym należy przeprowadzić dezynfekcję powierzchni płaskich (obowiązkowo po zakończeniu zajęć z daną grupą).
  • Specjalista ds. administracyjno – gospodarczych monitoruje codzienne prace porządkowe, ze szczególnym uwzględnieniem utrzymywania w czystości sal dydaktycznych, toalet, ciągów komunikacyjnych, dezynfekcji powierzchni dotykowych – poręczy, klamek i powierzchni płaskich, w tym blatów w salach i korytarzach, klawiatur, włączników oraz monitoruje stan płynu do dezynfekcji w każdej sali.
  • Przeprowadzając dezynfekcję, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka do dezynfekcji lub maszyny do ozonowania. Ważne jest ścisłe przestrzeganie czasu niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów środków służących do dezynfekcji.
  • W toaletach znajdują się instrukcje z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk – instrukcje dezynfekcji.
  • Pracownicy gospodarczy na bieżąco dbają o czystość urządzeń sanitarno-higienicznych, w tym ich dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu. 
  • W pomieszczeniach, w których nie jest możliwe wietrzenie (np. brak okien) Pracownicy gospodarczy codziennie po zakończonych zajęciach przeprowadzają ozonowanie. 
  • Przed wyjściem głównym znajduje się pojemnik na wrzucanie masek lub rękawic jednorazowych. Pojemnik posiada oznaczenie: ZUŻYTE MASKI I RĘKAWICE JEDNORAZOWE.

Gastronomia

  • Korzystanie z posiłków może odbywać się w części korytarza przy wejściu głównym.
  • Centrum nie zapewnia posiłków dla uczniów. Posiłki mogą uczniowie przynosić ze sobą.
  • Uczniowie mogą telefonicznie zamawiać posiłek w formie cateringu, który zostanie im dostarczony (np. Smaczny kęs został o tym poinformowany i będzie dostarczał uczniom posiłek).

Zatwierdzam do stosowania

……………………………………………………………..

Procedura obowiązuje od 1.09.2021 do odwołania.